- gezoet met biologische erythritol (uit mais gewonnen)
- geen effect op de bloedsuikerspiegel
- erythritol is tand-vriendelijk
- 0% calorie
- geen bittere nasmaak
- in stazak met handige gripsluiting
- biologische ingrediënten
Je gebruikt kraanwater, dus je voorkomt het heen en weer vervoeren van water en (lege) flessen. Dat vervoer gebeurt nog erg vaak met relatief vervuilend verkeer via vrachtwagens over de weg.
Bovendien zijn alle ingrediënten op biologische wijze geproduceerd. Met Drink Goed Zoet kies je dus bewust voor een beter milieu.
Erythritol, Voedingszuur (Citroenzuur), Natuurlijke Geur-, Smaak- en Kleurstoffen, Steviolglycosides (Stevia Rebaudioside A 97%). Dat is alles!
Waarom?
Erythritol heeft geen effect op de bloedsuikerspiegel. Gewone suiker en fruitsuikers uit vruchtensiroop hebben wel een heel groot effect op de bloedsuikerspiegel. Als je suiker eet, dan stijgt je bloedsuikerspiegel. Even later daalt deze weer. Schommelingen van de suikerspiegel zijn niet positief voor je lijf. Met een stabiele suikerspiegel voel je je meestal veel fitter en energieker. Een niet-stabiele suikerspiegel kan echter op de lange termijn voor allerlei gezondheidsklachten zorgen omdat diverse organen zeer zwaar belast worden door de schommelingen. Voor diabetes-patiënten is een stabiele suikerspiegel uiteraard van het grootste belang.
Vaak wordt ten onrechte gedacht dat pure siroop uit vruchten zonder toegevoegde suikers (zoals diksap) of vruchtensap (zoals appelsap of sinaasappelsap), heel gezond is. Maar deze dranken jagen de bloedsuikerspiegel net zo hard omhoog als gewone suiker. Alleen als het vruchtvlees er nog wel volledig in zit, zijn deze dranken gezond. Als je het sap drinkt met het vruchtvlees erbij, wordt de bloedsuikerspiegel namelijk veel minder verstoord. Daarom is het ook veel gezonder om een stuk fruit in zijn geheel op te eten, inclusief het vruchtvlees dus, in plaats van alleen het sap eruit te persen en op te drinken.
Geen schade aan je organenOp de korte termijn merkt je lichaam misschien niet zoveel van een hoge suiker-inname. Maar op de lange termijn is veel suiker eten wel degelijk schadelijk voor je lijf. Je alvleesklier moet steeds hard aan de slag om alle suiker te verwerken. Dit orgaan moet steeds alle suiker ‘compenseren’ met insuline aanmaken. Hoe meer suiker je eet, hoe harder je alvleesklier insuline moet produceren. Na het eten van suiker schiet je bloedsuikerspiegel omhoog, maar de insuline brengt je bloedsuikerspiegel weer naar een normaal (gezond) niveau. Op de lange termijn kun je hiermee je alvleesklier maar ook andere aanverwante organen enorm mee uitputten waardoor ze niet meer goed werken. Zo kun je bijvoorbeeld diabetes type 2 (suikerziekte) krijgen. En daar kom je wellicht niet of heel erg moeilijk weer vanaf. Suiker wordt vaak een sluipmoordenaar genoemd omdat de schade niet op de korte termijn opvalt maar pas op de langere termijn duidelijk wordt.
Geen calorieënErythritol bevat geen calorieën, dus het past prima in een gezond en/of suikervrij dieet. Je wordt er dus ook niet dik van. Op overgewicht en obesitas zit niemand te wachten, maar toch treft het helaas velen.
AntioxidantErythritol werkt als een antioxidant. Antioxidanten uit natuurlijke voeding neutraliseren de effecten van vrije radicalen. En laat die vrije radicalen nou de belangrijkste aanjagers zijn van het verouderen en van het in gang zetten van de meeste ziekteprocessen. Bovendien kan het consumeren van antioxidanten helpen bij het voorkomen van diabetes en heeft het een gunstig effect op de bloedvaten van diabetes-patiënten.
Goed voor je tandenErythritol veroorzaakt geen plak op je tanden en daarmee ook geen gaatjes. Dit in tegenstelling tot gewone suiker. Het consumeren van suiker geeft een grote kans op gaatjes. Zie ook: www.diatesfonds.nl.
Gezonder dan andere zoetstoffenVeel doorgaans gebruikte zoetstoffen in de voedingsindustrie hebben vaak een nogal laxerend effect. Denk bijvoorbeeld aan Xylitol, Maltitol of Sorbitol. Je kunt er maar weinig van consumeren zonder last te krijgen van een opgeblazen gevoel, winderigheid en diarree. Bij Erythritol is dit effect vele malen kleiner. Bovendien zouden veel gebruikte zoetstoffen mogelijk kankerverwekkend zijn. Vast staat dat veel zoetstoffen voor schade aan je maag en darmen kan zorgen. Bij Erythritol is van dit alles geen sprake.
Daarnaast hebben jagen sommige veelgebruikte zoetstoffen (bijvoorbeeld Maltodextrine en Maltose) de bloedsuikerspiegel net zo hard of zelfs sneller omhoog dan gewone suiker (glucose/fructose).
Ons lijf is nog altijd geprogrammeerd voor de omstandigheden van ongeveer 10.000 jaar geleden. Dat betekent dat we automatisch zoete en vette dingen willen eten als we ze tegenkomen. In de oertijd was dat handig: zoet en vet eten bevat vaak veel calorieën. Op die manier konden we reserves aanleggen en stierven we niet van de honger in tijden waarin we weinig eten vonden in de natuur. Die vlieger gaat nu natuurlijk niet meer op, maar we zitten wel met deze ‘onweerstaanbare’ eigenschap opgescheept. Veel eten, en met name vet en zoet eten is dus een natuurlijke reactie op een onnatuurlijke omgeving (waarin eten overal en altijd beschikbaar is zonder dat je daar moeite voor hoeft te doen). Natuurlijk weten we allemaal best hoeveel eten, en welk eten we eigenlijk nodig hebben. Maar slechts weinigen zijn bedeeld met het vermogen om ook daadwerkelijk extra en overbodige calorieën te laten staan. De meeste mensen kost het helaas extreem veel moeite om gezond te eten.
Meer over de ingredienten:
Erythritol:
Deze naam klinkt misschien chemisch, maar dat is deze zoetstof helemaal niet! Hij is juist natuurlijk en wordt van maïs gemaakt. Wij gebruiken erythritol die via biologische landbouw geproduceerd is.
Erythritol wordt gezien als veruit de beste suikervervanger. Erythritol heeft namelijk geen invloed op de bloedsuikerspiegel. De glycemische waarde is nul (ter vergelijking: gewone geraffineerde suiker heeft 65). Terwijl de zoetkracht van erythritol nagenoeg hetzelfde is als die van suiker. Verder geeft erythritol een veel lagere kans op een laxerende bijwerking dan andere zoetstoffen. Je kunt er dagelijks maximaal zonder problemen 45 gram van consumeren. Dat komt neer op zo’n 1,3 liter “Drink Goed Zoet” per dag. Dit geldt voor een gemiddelde persoon van 70 kg. De maximale veilige hoeveelheid per dag is namelijk 0,65 gram per kilo lichaamsgewicht per dag.
Verder heeft erythritol geen bijsmaak of nasmaak en heeft het een gunstig effect op je tanden: het vermindert de zuuraanvallen op je gebit. Mooi meegenomen toch?
Citroenzuur:
Dit zijn kristallen die als natuurlijk conserveermiddel en antioxidanten worden gebruikt. Ons lichaam maakt zelf ook citroenzuur aan, het is een natuurlijk zuur en zorgt voor de frisse smaak.
Natuurlijke Geur- en Smaakstoffen met Stevia Rebaudioside A 97% (Steviolglycosides):
Wij gebruiken natuurlijke geur- en smaakstoffen met Stevia als dragerstof. Stevia is een plantje waarin zich verschillende Steviolglycosiden in de bladeren bevinden. Wij gebruiken hiervan de variant Stevia Rebaudioside A 97%; deze heeft de minst bittere en meest zoete smaak. Namelijk ongeveer 300 keer de zoetkracht van gewone suiker. We voegen aan onze limonade geen extra Stevia als zoetstof toe, zodat er geen typische nasmaak ontstaat.
Onze geur- en smaakstoffen worden uit echt fruit gewonnen. De onderdelen van de vruchten die de smaak en geur geven, worden er via speciale extractie-technieken uit gehaald. Daarna slaan ze neer op de Steviakorrels die als drager fungeren.
Natuurlijke Kleurstoffen met groente
Onze kleurstoffen bestaan uit heel fijn gemalen groenten zonder toevoegingen. Zo gebruiken wij Bietenrood (inderdaad, van bieten gemaakt, voor de kleur rood) en diverse soorten Beta-caroteen (van wortels gemaakt, voor de kleuren oranje en geel).