Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog waren Duitse gepantserde eenheden uitgerust met voornamelijk lichte en middelgrote tanks, vergezeld van reparatie-echelons bestaande uit portaalkranen met hefvermogens tot 6 ton.
Echter, na het opnemen van zwaardere Sovjet-tanks aan het oostfront, begon de Wehrmacht zware verliezen te lijden en realiseerde zich al snel de noodzaak van zwaarder gepantserde tanks om te vechten op het snel evoluerende slagveld. Dit leidde tot de ontwikkeling van de zware tanks zoals de Tigers & Panthers, die maar liefst 30 ton wogen. De bestaande portaalkranen in veldonderhoudseenheden waren te zwak om de nieuwe zware tanks te onderhouden, dus wendden de Duitsers zich tot de mobiele portaalkranen van J.S Fries Frankfurt am Main die in de jaren dertig werden ontwikkeld voor het hijsen van zware lasten in havens en spoorwegfaciliteiten.
De Strabokran (Strassen bock kran of portaalkraan) bestond uit een horizontaal portaal ondersteund door een paar inklapbare steuntorens. Het portaal bevatte een lier op een op rails gemonteerde trolley. Aan het ene uiteinde was een motor gemonteerd voor het aangedreven heffen, en aan het andere uiteinde was een met de hand aangedreven kettingwiel gemonteerd om de horizontale beweging van de trolley aan te drijven. Elk van de dubbele ondersteuningstorens bestond uit vier scharnierende schaarsecties, die werden opgericht met kabels via een met de hand gebogen lier die in de basis van elke toren was gemonteerd en vervolgens aan elkaar werd vergrendeld. Strabokrans met hefvermogens van 15t, 16t en 20t werden in verschillende jaren ontwikkeld en werden getrokken door Sd.Kfz 8 en Sd.Kfz. 9 halftracks. Er werden ongeveer 100 Strabokrans gebouwd, waarvan sommige tot het einde van de oorlog in licentie werden gebouwd bij de firma Stratenwerth in Duisburg, en werden geleverd aan eenheden uitgerust met Tiger's & Panthers, evenals aan V2-eenheden.